Over de organisatie

Op reis gaan tijdens de basisschoolperiode doe je niet alleen. Door samen te spelen en te leren ervaar je de wereld om je heen. Je leert en ontdekt het beste binnen een stimulerende en ondersteunende omgeving. Iedereen spreekt elkaar positief aan. Daar groei je door!

Het gebouw waar Basisschool De Ontdekking in huist, is bijzonder en uniek. Je vindt ons in het voormalige kantinegebouw van de ENKA, de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek. De rijke historie van het gebouw maakt ons onderwijs leuker! Leerlingen ontwikkelen zich op een plek waar veel mensen uit Ede en omgeving hun brood verdienden. De ENKA nam een belangrijke plek in bij de Edenaren. Wij zetten dat voort door kinderen een plek te bieden waar zij mogen ontdekken over de wereld, elkaar en zichzelf.

Manier van werken

De reis op school brengt je veel. Onderweg doen we belangrijke plaatsen aan.
Een kind gaat vanaf het 4e levensjaar 8 jaar naar de basisschool. Daarom vinden wij, samen met ouders en verzorgers, het belangrijk dat ons onderwijs gaat over:

1. Persoonsvorming (vormingsgebieden zoals karakter, identiteit, wie ben ik wat kan ik en wat wil ik).
2. Bekwaamheid (eigenschappen zoals organiseren, verantwoordelijkheid geven en nemen, succes ervaren, doorzetten, zelfstandig zijn).
3. Kennis (vakgebieden zoals rekenen, begrijpend- en technisch lezen, taal en wereldoriëntatie).
4. Samen spelen, leren en leven (socialisatie, plezier, geluk, bewegen, verwonderen en ervaren).

De ontdekkingstocht begint al op een prachtige plek. Als het gebouw binnenstapt en je rugzakje afdoet, zal je merken dat het rustig is. Dat komt omdat leerkrachten op een gestructureerde wijze les geven.
Leerlingen werken in leerjaren en zoveel mogelijk op eigen niveau. De lessen zoomen in op de basisvakken. Rekenen, lezen en schrijven, dat leer je eerst. De ontwikkeling van wie je bent als persoon is net zo belangrijk. Daarom geven we burgerschapsonderwijs en wereldoriëntatie. Je ontdekt hoe je met jezelf en anderen omgaat.
Leren wordt leuker als je op verschillende manieren aan de slag kan. De reis gaat verder buiten de klas. Je krijgt ook wel eens buiten les en werkt of speelt op het leerplein. Op stap met de hele klas. Hoe leuk is dat?